Weboldal készítés árak – mennyi is az annyi

Weboldal készítés árak – mennyi is az annyi

Weboldal készítés árak – amire a legtöbben kíváncsiak rögtön a projekttel átgondolása után.

Ma már nem elegendő az egyszerű webes jelenlét, ezért a legtöbben a prémium megoldások felé fordulnak, ami alapvetően kell ahhoz, hogy ne csak legyen egy weboldal – hanem sikeresen is működjön, ezzel érdeklődőket hozva tulajdonosa számára. A prémium weboldalak ismérvez az egyedi cégre szabott és elbűvölő design, a gazdag funkcionalitás, a könnyed navigáció és a kiemelkedő sebesség. Valójában ma minden weboldalnak ilyennek kellene lennie. Minden cég számára minőség tekintetében ez az, ami előrelépést hozhat.

Egy a fent említetteknek maradéktalanul megfelelő weboldal valóban minőségi munkát kíván. Ez pedig már a tervezési fázisban más, mint a korábban elengedő szimpla weboldalak esetében. Így a kivitelezésük több idővel, több energia befektetéssel, több munkaórával és több szakértő bevonásával jár. Nyilván emiatt lesz az eredményük is több. Egy ilyen prémium szolgáltatáshoz és minőséghez az árnak is igazodnia kell, különben nem lesz fenntartható a folyamat a webfejlesztő vállalkozás részéről. Viszont az a tapasztalatunk, hogy ezen oldalak árát a vagy nagyon fölé, vagy alá lövik az érdeklődők. Így az ajánlatainkra nagyrészt meglepetten reagálnak.

Ebben a cikkben megnézzük: mennyi is az annyi – Weboldal készítés árak feketén – fehéren

Mi az, ami pár tízezer forintból elérhető

A közösségi médiában időről időre jelennek meg főként egyéni vállalkozók, akik pár tízezer forintból – gyanúsan olcsón – kínálnak új weboldalt. Ahogy minden más iparágban itt is megtalálhatóak azok az olcsó megoldások, melyek elsőre csábítóak, de később kiderül, hogy nem azt kapjuk amire gondoltunk. Az ilyes esetekben legtöbbször lelkes, de az út elején tartó fiatalok próbálnak rá a webfejlesztés tevékenységére és sablonokból gyártanak olyan oldalakat, melyeket nagyon gyorsan össze lehet ellátani.

Ezzel alapvetően az a gond, hogyha az oldal kap egy frissítést, és a sablont (sokszor ingyenes elérhető változatot) a készítő nem frissíti akkor össze fog omlani. Tehát nem, hogy érdeklődőket nem nagyon fog hozni, még inkább csak problémával fog járni.

Sokszor keresnek meg minket azzal kapcsolatosan, hogy az oldal szétesett, nem frissül, vagy éppen nem működik ki tudjuk e javítani. A legszélsőségesebb egy olyan webáruház volt, ahol 45 plugin miatt a betöltés 18-25 másodperc alatt zajlott le. Ilyen esetekben hiába van akár VPS, ha nem átgondolt az alap, felesleges mögé az erőforrás is, mert hibák sokasága fog bekerülni a logba és a folyamatok egymásra várnak, ami miatt az oldal sohasem lesz igazán gyors.

Ebben az esetben a kezelhetőség admin részről nem lenne alapvetően bonyolult, de sok esetben egy tartalmi változtatás után is összeomlik az oldal és nem sikerül menteni a módosításokat. Járható út lehet az, hogy nem frissítjük az oldalt, de az hozzátartozik, hogy ennek hiányában előbb, vagy utóbb a téma, vagy a bővítmények valamelyikében felfedeznek egy rést, ami miatt feltörik az oldalt. Sokszor kapunk arra megbízást, hogy állítsuk vissza, és takarítsuk ki a kártékony elemeket. Az igazság az, hogy ezt, ha megcsináljuk (ebben az esetben) akkor is ott marad a sok kompatibilitási probléma. Tehát egyszerűbb a tárterületet törölni és új oldalt létrehozni.

Mire elég ez kezdésnek?

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy egy induló EV esetében a weboldal is nagy költség, amit a vállalkozó próbál visszaszorítani. Épp ezért mi inkább adunk rá egy olyan ajánlatot, ami kedvező finanszírozással nem sokkal fog több tőkét igénybe venni. Majd, amikor beindul a vállalkozás ezt az alapot lehet tovább építeni. Ezzel a megoldással sok bosszúság elkerülhető.

Több esetben dolgoztunk úgy, hogy a vállalkozás egy „házilag készített” oldallal indult, majd kiszervezték nekünk a projektet, hogy komolyabb rendszerrel rendelkezzenek. Az ilyen esetekben a legtöbbször WIX, vagy Squarespace alapon összerakták az oldalt, ami már sokkal stabilabb, mint a korábbi megoldás. De nem az igazi. Ezen rendszerek hosszútávon egy egyedi oldaltól is drágábbak lehetnek, de eredményben nem fogják megközelíteni. Mivel a bérelhető oldalak sajátossága, hogy lassabbak, nem keresőoptimalizálhatóak, valamint annyira nem is lehet őket cégre szabni. De kiindulásnak elegendőek lehetnek.

Másfelől a webes jelenlét akár weboldal, akár webshop esetében szakmai munkafolyamatokat igényel és sok idő ráfordítással jár még akkor is, ha valaki napi szinten ezzel foglalkozik. Ezt az időt egy egyéni vállalkozó már nem biztos, hogy bele fogja tudni tenni a weboldal elkészítésébe.

Weboldal készítés árak – mennyi is az annyi

Weboldal készítés árak – Mi fér bele az egyes kategóriákba?

Mi az, ami már komolyabb befektetést igényel

A weboldal készítés több fajta megoldásban tud megvalósulni. Az a megoldás, ami a legjobb, optimálisabb, abból az okból drágább, mert a különböző folyamatokon külön szakemberek dolgoznak. Tehát a grafika, a szövegírás, a programozás nem egy kézben fut. Ebből adódóan a weboldal elkészítésének költsége is magasabb, mint a korábban említett megoldásoknál.

Persze weboldalt lehet készíttetni olyan szabadúszóval is, aki csak ezzel foglalkozik évek óta. A kellő rutinnal, tapasztalattal rendelkező fejlesztő össze fogja tudni állítani, de hosszabb idő alatt. Illetve mivel minden folyamat nála összpontosul, ezért jobban le is van terhelve. Egy változtatásra, fejlesztésre több időt kell várni.

Ha sablonból dolgoznak akkor sokkal rövidebb idő alatt megvan maga a projekt, hiszen kiválasztja a megrendelő a sablont, amit telepít, beállít és már csak a tartalmakat kell feltenni az oldalra és kész is. Az ilyen oldalak ára nagyjából 100-150.000 forint között mozog a piacon attól függően, hogy mit ad még a fejlesztő a telepítésen felül. Milyen integrációs dolgokat végez el pluszba. One page oldalak esetében sokszor látunk 40-60.000 forinttos árakat.

Fontos azonba megjegyeznem, hogy a WordPress egy igen jó rendszer, mely nagy cégek számára is remek megoldás lehet. De megvannak a maga gyengeségei és sarkalatos pontja, melyeket célszerű már az alapoknál rendbe tenni és nem lesz az oldallal gond.

A vásárolt sablonból épített oldalakkal kapcsolatosan kettő komoly gond lehet idővel:

  • nem érkezik hozzá frissítés és a weboldal motorja, valamint a sablon nem lesznek kompatibilisek egymással.
  • új funkcióra van szükség, amire a kezdetekor nem gondoltunk.

A kínálat csúcsa az egyedi weboldalak

Egyedi weboldal alatt ebben az esetben azt a megoldást értjük, amikor az oldal nem CMS rendszer alatt készül el, hanem fejlesztői csapat állítja össze különböző programnyelvekben, keretrendszereket használatával. Az ilyen oldalak készítési ideje lényegesen több (adott esetben több hónap), mivel a befektetett munkaidő is a sokszorosa a korábbi megoldásoknak. Így árban is erre kell számítani. Ezt leszámítva a legtöbbször ebben az esetben is grafikus tervezi a kinézetet, marketinges és tartalommarketing szakember a szövegeket és a logikai flow-t. Ha a témánknál maradunk – weboldal készítés árak . egyértelműen a kínálat csúcsán találjuk a leghúzósabb árakat.

Tehát egy komoly oldalról van szó, melynek az alapja, a funkcionalitása mind, mind a cégre van szabva. A legkomolyabb előnye az egyedileg készített weboldalnak, hogy pontosan azt tudja, amire a kezdetekor a készítő és a megbízó szerződnek. Nincsenek felesleges elemek, nincsenek lassító dolgok. Hátránya viszont a nagyobb befektetés igény mellett a készítési idő, valamint az, hogy ha változtatni kell, vagy tovább kell fejleszteni az oldalt, akkor az oldalt elkészítő fejlesztői csapatra, és kapacitásukra kell hagyatkoznunk.

Az ilyen projekteket mindig külön a végleges funkcionalitás ismeretei mellett lehet beárazni, attól függően azonban, hogy ki mekkora óradíjjal dolgozik nagyjából 50-80%-al drágább, mint ha CMS rendszer alapú oldalról lenne szó, tehát a one page oldalak is pár százezer forint között indulnak és innentől megy felfele az ár attól függően, hogy mekkora az oldal, és milyen a funkció lista. Komplexebb rendszerek esetében több milliós áron készül el egy ilyen weboldal.

Weboldal készítés árak – mit érdemes választani?

Mit adunk és javaslunk mi?

A weboldalaink a teljesen egyedi és a CMS alapú rendszerek keverékeként értelmezhetőek. Azaz a folyamat fel van bontva részegységekre, amiken szakértők dolgoznak. De a weboldal alatt tartalom kezelő rendszer fut. Így átadás után ügyfeleink többsége könnyedén tudja az oldalt tartalmilag karbantartani, ami igen nagy előny esetünkben. Nem új rendszert adunk át, hanem a legtöbbször ismert rendszert tökéletesítve.

Viszont nem sablonokból dolgozunk és nem is használunk ilyen megoldásokat. Minden esetben egyedileg mi rakjuk össze az arculatot, így az általunk készített oldalak gyorsak akár az egyedi fejlesztések.

A komplex megoldásokat könnyedén tudjuk integrálni, és hozzáfejleszteni is bármikor tudunk, így valójában gyorsabban és költséghatékonyabban tudjuk prezentálni azt a weboldalt, amire gyakorlatilag mindkét fentebb említett változat előnyei igazak.

Ár tekintetében pont a kettő között vannak a weboldalak, idő ráfordításban is így számolhatunk a projekttel. One page weboldal esetében nagyjából 100-150.000 forint körül érhető el egy weboldal ebben a változatban.

Persze a mi változatunk is adott esetben több milliós tételig mehet el, de ott már olyan komplex és komoly rendszerekről van szó, ahol a weboldal maga a legkisebb tétel, a mögötte álló rendszer az ami az árat is meghatározza.

Mi minden esetben a ráfordított idő alapján határozzuk meg, hogy egy-egy projektünk mekkora invesztíciót igényel a megbízó részéről. Ezt pedig ajánlatunkban világosan meg is mutatjuk, hogy mire, mikor és miért kell a megbízónak fizetni. Plusz ajánlataink opciósan tartalmaznak minden mást is ami egy weboldallal kapcsolatos, úgy mint a domainnel kapcsolatos dolgok, illetve a tárhely. Hiszen a tárhely is olyan kardinális pont, ami meghatározza a projekt sikerességét.

Weboldalak esetében nem csak egy a weben lévő szép tartalomra kell gondolni. Mi mindig komplex rendszereket tervezünk és adunk át. Akkor fog sikereket elérni a megbízónk, így tud a weboldal minél hamarabb profitot termelni.