Amire minden webshopnak egyaránt szüksége van: ÁSZF

Amire minden webshopnak egyaránt szüksége van: ÁSZF

Az ÁSZF minden webáruház kötelező eleme. Függetlenül attól, hogy kevés, sok, virtuális, vagy fizikai termékekkel kereskedő oldalról van szó, szerződési feltételek kellenek. Webáruház készítése során az ügyfeleink számára jogász partnerrel ezeket előkészíttetjük, majd a véglegesítés során bekerülnek a megfelelő helyre tartalmazva a webáruház folyamatait.

De miért is fontos az ÁSZF?

Ha hagyományos módon kötünk szerződést, akkor természetes és adott, hogy a vásárló megtekinti a megvásárolt terméket, és annak fizikai ismeretében hozza meg a döntését. Míg webshoppok esetében a vevő az eladó által készített anyagok alapján hoz döntést arról, hogy a terméket megvásárolja e. Ugyan ez igaz az adásvételt tartalmazó szerződésre is. Az online térben történő adásvétel szerződése az ÁSZF, mely mindkét fél részéről sok mindent definiál és szabályoz.

Az üzemeltető és a vásárló közötti szerződés részletes szabályait a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 11. § korm. rendelet meghatározza, hogy mely kötelező tájékoztató elemeket kell az eladónak a vevő felé kommunikálni az ÁSZF tartalma során.

Ilyen elemek például

  • az eladó / üzemeltető adatai és elérhetőségei, adószám, nyilvántartási szám, kamara megnevezése;
  • a termék, szolgáltatás lényeges attribútumai;
  • áfával növelt bruttó ár;
  • szállítással, fizetéssel kapcsolatos feltételek, folyamat ismertetése;
  • panaszkezelés;
  • 14 napos elállásra vonatkozó szabályozások;
  • értékesítés utáni ügyfélszolgálati és egyéb szolgáltatások, valamint a jótállás fennállásáról és annak feltételeiről.

Továbbá köteles a vállalkozás tájékoztatni a vevőt a garanciával szavatossággal kapcsolatosan is.

Mindezeken felül az ÁSZFnek tartalmaznia kell a lehetséges panaszkezelési fórumokat, azok elérhetőségeivel egyetemben, valamint azt, hogy amennyiben a vevő békéltető testülethez fordul, úgy a vállalkozás együttműködik a békéltetés során.

Ezen elemeken felül az termékpalettától, engedélykötelezettségtől függően további más elemeket is fel kell tüntetni annak érdekében, hogy webshoppunk a szabályoknak megfelelően üzemelhessen.

A fentiekből jól látható, hogy egy ÁSZF elkészítése ma már nem túl bonyolult, de ha teljesen szabályosan akarunk eljárni célszerű szakértőkre bízni, ezzel elkerülve az esetleges bírságot, vagy felelősségre vonást. Hiszen a biztos üzemelés egyik legkisebb, ám de mégis kardinális pontja az, hogy jogi szempontból minden rendben legyen a webáruházzal kapcsolatosan.