Weboldal tervezés mi alapján történik?

Weboldal tervezés mi alapján történik?

A weboldal készítés nulladik fázisának tekinthetjük a weboldal tervezés folyamatát, amikor elkészítünk egyfajta tartalmi vázlatot arról, hogy a weboldal miről fog szólni, hogyan fog felépülni. Ezt a folyamatot nem szabad semmiképpen sem kihagyni és mindent át kell gondolni, mert bár a weboldal a későbbiekben bővíthető, célszerű ennek tudatában megkezdeni a felépítését tervezését.

Szimplán át kell gondolni a tartalmi struktúrát, majd ezek közül kiemelni a fontosabbakat, és definiálni, hogy mely dolgok kerülnek szekciókba, külön aloldalakra. Ha több fajta tartalmunk is van a szöveges mellett akkor meg kell határozni, hogy ezek hová kerüljenek. Végül meg kell határozni ezek fontosságát és várható tartalom mennyiségét.

Weboldal tervezés mi alapján történik?

Weboldal tervezés: 1. lépés

A nulladik pontban meghatározott tartalmi vázlatból elkészíthető az oldaltérképe és az oldalt alkotó aloldalak drótváza. A drótváz, más nevén wireframe egy hálóterv, melyen kiterítve azt látjuk, hogy az adott oldal pontosan hogyan lesz felépítve. Segítségével könnyedén áttekinthető annak felépítése, a szekciók elhelyezkedése, elemek típusa, a kiemelések, prioritások. A drótváz nem tartalmazza a végleges oldal vizuális elemeit, azaz nincsenek benne képek, szövegek és minta, csupán azoknak a helyei és elrendezése.

Tartalmazza az adott aloldalon az alábbi elemeket:
fejléc, navigáció, headlineok, CTA, form, tartalmi blokk, videó helye, kép helye, sidebar, belső navigációs elemek, egyéb gombok, lábléc.

A drótváz segítségével jobban átlátható az oldal. Ezért a logikai flow mellett fontos az ügyfél élmény szempontjából és a grafikus számára is. Tehát, amikor egy komoly, összetett és tartalmi szempontból nagy weboldalt tervezünk, akkor a drótváz segítségével tervezzük meg a felhasználó logikus tartalom fogyasztási útját és viselkedését az oldalon. Ezt pedig nem csak a főoldalra, hanem a cél szempontjából lényeges aloldalakra is el kell készíteni. Ennek tervezése lehet szoftverrel, de igazából egyszerűségéből adódóan egy sima papírra skiccelve is történhet. Tehát a weboldal tervezés egy teljesen offline dolog. 🙂

Miért jó, ha van drótváz?

Egyrészt pontosan az fog elkészülni, amire igény van és úgy, ahogy a célcsoport számára az optimális. Másrészt minden tervezési fázis során felmerülnek olyan dolgok, melyekre korábban nem gondolt a megrendelő. Ezek pedig lehetnek adott esetben kulcsfontosságúak is. A kész terv rámutat a koncepció finomítandó, átgondolandó pontjaira is.

A nagy mennyiségű tartalommal rendelkező oldalak szempontjából elengedhetetlen, hiszen az ilyen oldalak sikerének kulcsa mindig a könnyed navigációban van. Ha a navigálás az oldalon belül jól működik a felhasználó megtalálja, amit keres, így a weboldal működik. Viszont, ha nem akkor jó eséllyel lelép az oldalról és új keresést indít, annak érdekében, hogy megtalálja a kívánt kérdésre a választ. A wireframe rávilágít a navigációs problémákra.

Weboldal tervezés mi alapján történik?

Hogyan érdemes belevágni?

Tapasztalatunk alapján a leendő ügyfeleinknek is van valamiféle elképzelése arról, hogy milyen design lehet célravezető, mi az, ami tetszene. Így ez egy jó kiindulási pont. De ha nincs erre vonatkozó elképzelés az sem baj. Meg kell határozni azokat a pontokat vázlatosan, melyeket a cikk elején említettünk. Majd ezt a design ötlettel ötvözve célszerű átadni egy erre szakosodott szakembernek, mert a logikai felépítésen múlik az oldal sikeressége, a konverzió mértéke.