Weboldal összehasonlítás – minden, amit a Wix és WP esetében tudnod kell

Weboldal összehasonlítás – minden, amit a Wix és WP esetében tudnod kell

Sok esetben jönnek hozzánk érdeklődők, akiknek Wix-en van weboldaluk és ezzel kapcsolatosan vannak kérések, fejlesztési elképzelések. Így mivel eléggé ismert rendszerről van szó megérett a gondolat, hogy készítsünk egy kimerítőbb összehasonlítást ezzel kapcsolatosan.

A Wix egy honlapkészítő platform, mely bérelhető konstrukcióban működik. Akár weboldalt, akár webáruházat is létre lehet hozni segítségével. Előnye, hogy nem kell programozói tudás, hátránya, hogy ha van programozói tudás, akkor sem minden téren használható.

Az elmúlt években nem keveset fejlődött a rendszer, de még mindig a WP javára billen erősen a mérleg nyelve akkor, ha új oldal létrehozásáról van szó. Viszont meglévő oldalnál sok esetben nem célszerű eldobni a meglévő Wix alapút.

Tehát a Wix egy villámgyorsan építhető weboldal készítő rendszer, míg a WordPress egy CMS – azaz tartalom kezelő rendszer. Ennek a két rendszernek hasonlítjuk össze a főbb tulajdonságait.

Weboldal összehasonlítás – minden, amit a Wix és WP esetében tudnod kell

 

Weboldal összehasonlítás – Wix vs WP ár

A Wix alapvetően egy fizetős szolgáltatás. Van ingyenes része, de az erősen korlátozott és saját domainnel nem is használható. Plusz felületén reklámok vannak. Így attól függően, hogy mi a célunk fizetnünk kell. Wix esetében a bérlési költség a tárhelyet is tartalmazza.

A WordPress nyíltforráskódú rendszer. Azaz maga az alap ingyenes. Fizetni azért kell, ha valaki erre az alapra rendszert épít számunkra. Ahhoz, hogy komoly weboldalunk lehessen nem elegendőek ingyenes megoldások. A kellő dolgok ára pedig a céljainktól függően igen magasra is elnyúlhatnak. WP esetében tárhely szolgáltatásra is szükség van.

Mindkettő esetében szükséges a saját domain név.

Weboldal összehasonlítás – Wix vs WP kezelhetőség

A Wix kezelőfelülete könnyen megszokható, felhasználóbarát. Ezért fejlesztői tudás nélkül is lehet benne weboldalakat létrehozni. Valós időben drag ’n drop módon tudunk weboldalt készíteni. Könnyen el lehet vele indulni és gyorsan lehet vele haladni. Nagyobb munka akkor van vele, ha már egy komplexebb weboldalt akarunk sok aloldallal, vagy a nagyobb aloldalszámmal rendelkező weboldalunkat kezelni.

WordPress esetében sem nehezebb ugyan ezt megtenni, csak jár némi utánajárással. Kell találni egy weboldal sablont, amihez jár page builder – DIVI, ELEMENTOR, WP Bakery – és szinte ugyan ott vagyunk.

Így ebben az aspektusban egyik oldal sem jobb, sem rosszabb a másiknál. A differencia az, hogy alapvetően egy WP alapú oldalt tovább lehet fejleszteni, és sok egyedi dolgot bele lehet rakni utólag, míg a Wix-nél ez nem lehetséges. Másik alapvető különbség a tartalom kezelésben van – már ha az oldalon lesz blog jellegű tartalom.

Wix vs WP fejleszthetőség

Ezt nem is akarom túlragozni. A Wix-nél csomagok vannak, ahol a max csomag nem fejleszthető tovább. A WP alatt szinte bármit hozzá lehet tenni a rendszerhez. Olyan saját kiegészítéseket és integrációkat, amik a Wix esetében nem köthetőek be.

A kettő közötti különbség még jobban kijön a webáruházak esetében. A Wix rendszere nem tud ebben annyira rugalmas lenni, így a lehetőségek korlátozottak és csak kevés termékre lehet igazán hatékonyan használni. WP esetében jóval több lehetőségünk van.

Wix vs WP keresőoptimalizálás

Alapvetően a Wix-es oldalak lassabbak, mint a WP alapúak, így a dolog itt el is dőlt. De komolyabban összehasonlítva a SEO az, ami miatt inkább a WP alapú oldalakat ajánlja mindenki és mi is ez okból szoktuk javasolni az ügyfeleknek az áttérést. A Wix nem CMS rendszer, így sok tartalom kezelésére nem alkalmas. Nem is erre lett tervezve. Így ebben az esetben marad a linképítés, de ennek is korlátozza az eredményeit.

Ezzel szemben a WP esetében kifejezetten jól lehet optimalizálni és nagy sikereket lehet elérni, mind technikai, mind tartalmi oldalon.

 

Weboldal összehasonlítás – konklúzió

A névjegy típusú céges oldalaknak jó a Wix, bármi más esetben inkább a WP javasolt. A Wixnek vannak előnyei kezelhetőségben, és szép oldalakat lehet vele készíteni, de komoly üzleti célokra nem való. A WP alkalmas erre, de a stock alap rendszerrel vannak még teendők. Ezért, ha komoly üzleti sikereket akarunk elérni, akkor egy prémium megoldásra van szükség, amihez érdemes a weboldal készítés folyamatát szakértőkre bízni.