Wordpress weboldal készítés – jó vagy mégsem?

WordPress weboldal készítés – jó vagy mégsem?

A WordPress jelenleg a világ legismertebb CMS – Content management system – azaz tartalom kezelő rendszere. Legfontosabb előnye, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tartalmaikat rendezetten strukturáltan jelenítsek meg. Azaz kódolás nélkül lehet benne weboldalakat létrehozni, úgy, hogy a megfelelő tartalmakat (szövegek, képek, videó, audió) stílusosan lehet benne megjeleníteni. Egyszerűen programozási tudás nélkül használható, de ha komolyabb üzleti oldalt akarunk, akkor a wordpress weboldal készítés is egy összetett feladat, mely rendkívül sok tapasztalatot és háttértudást igényel. Így, ha cégünket képviselő weboldalt szeretnénk, akkor azt azért inkább szakértőkre érdemes bízni.

Keresőoptimalizálás szempontjából jó alapot biztosít, de a rendszernek van néhány problémás része is. Úgy, mint a sebezhetőség. A legtöbb ma használatban lévő bővítmény ingyenes. Éppen ezért sok oldalban szerepelnek és a hackerek számára remek lehetőséget biztosítanak sok oldal feltöréséhez. Ezen felül sok esetben ezeknek a pluginoknak leáll a fejlesztése, így a talált réseket nem javítják kellőképpen. A támadhatóság mellett a sérülékenység is ilyen probléma. A legtöbb karbantartást rendelő ügyfelünknél – akik WordPress weboldal birtokában kerestek meg – bizonyos pluginok és az alap motor illeszkedési problémája az oldal összeomlásához vezetett. Vagy éppen kellemetlen mértékű lassuláshoz.

Mire jó a WordPress?

Szinte bármire. Ha az alapok jól vannak felépítve és kevés a bővítmény, illetve a megfelelő tűzfal és gyorsítótárazás rendben van akkor a WordPress alapú weboldalakhoz bármit hozzá lehet fejleszteni.

Ha a programozói tudás nélkül akarunk nagyon olcsón weboldalt azt is meg tudjuk valósítani segítségével. Rengeteg az ingyenes bővítmény, melyek között akadnak jobbak és rosszabbak is, de pár nap utána olvasással az alap weboldal elkészíthető benne.

Wordpress weboldal készítés – jó vagy mégsem?

Hogyan néz ki egy WordPress oldal

A WordPress egyik legvonzóbb tulajdonsága a felhasználók számára, hogy több száz sablon érhető el hozzá. Ezek között vannak fizetős, de ingyenes megoldások is. Ennek kettő nagy hátránya van azonban, mégpedig, hogy a sablonok között rengeteg van, ami tele szemetelt kóddal vásárolható meg – látványos, de kissé összecsapott benyomást kelt. Míg a másik komoly probléma, hogy az alap rendszer folyamatosan frissítve van, addig a sablonokhoz nem készítik el a korrekciós frissítéseket, emiatt az oldal összeomolhat.

WordPress pluginok

Ugyan így a pluginokkal kapcsolatosan is óvatosnak kell lenni. Vannak olyan bővítmények, melyek igen hasznos plusz funkciót adnak, de az oldal betöltődését növelik több másodperccel is. Az ilyeneket nyilván kerülni kell. De a frissítések esetében is lehetnek kardinális dolgok, mint a sablonoknál okozhatnak összeomlást is előidézve. A legtöbb bővítmény egy apró fejlesztéssel kiváltható, így némi programozási tudással jóval „tisztább” és gyorsabb oldal hozható létre.  

A bejegyzésben direkt nem írunk pro és kontra sem témát, sem bővítményt, mert ezek állapota, hasznossága napról napra változhat. A nyílt forráskódú rendszerek előnye a gyors fejlődés, de ebben az esetben a hátránya is, mivel naprakészen utána kell nézni dolgoknak, tesztelni és csak akkor tud az ember biztos információval szolgálni.

Összegzés

A WordPress egy kiváló rendszer és jó alapja lehet komoly és összetett weboldalaknak is, viszont ezt az alapot alaposan tovább kell ahhoz fejleszteni és bővíteni, hogy valóban jó weboldalt kapjunk végeredményként. Ha kérdés merülne fel ezzel kapcsolatosan, vagy éppen meglévő WordPress oldalban akadt némi probléma vedd fel a kapcsolatot kollégáinkkal és segítségedre lesznek.